Beskytt deg selv med en VPN

Dersom du benytter deg av et usikret nettverk kan alle se informasjonen som sendes fra din datamaskin. Med andre ord kan din internettleverandør og eier av nettverket se alt du gjør på nett. Dette kan du forhindre ved å ta i bruk en VPN.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan unngå å bli sporet på tvers av nettsider.

Når du kobler deg til en nettside sender du data frem og tilbake mellom din datamaskin/mobil og nettsidens server. Denne dataen inneholder informasjon om hva du kikker på og hva du skriver inn. I mange tilfeller vil slik informasjon være kryptert, og det vil vises en hengelås i søkefeltet i nettleseren. Dersom du ikke ser denne hengelåsen, vil all informasjon kunne leses av enhver person koblet til ditt nettverk. De vil kunne se hvilke nettsider du er tilkoblet.

Dette er spesielt risikofylt dersom du kobler deg til et usikret nettverk, slik at hvem som helst kan få tilgang til informasjonen som sendes, og i verste fall sende deg falsk informasjon eller få tak i dine personlige opplysninger. Men selv om all kommunikasjon er kryptert, vil det være situasjoner hvor man ikke nødvendigvis ønsker at andre skal få vite hvilke nettsider man besøker. Ved å benytte seg av et virtuelt privat nettverk (VPN) så kan man unngå dette.

Dette skjer når du bruker en VPN

Vi vil anbefale å benytte seg av en VPN når man er tilkoblet usikre nettverk eller kobler seg til sensitive nettsider. Da oppretter man en kryptert forbindelse fra datamaskinen/mobilen til en server man kan stole på, og all informasjonen vil gå via den serveren og ut på nettet.

Det er viktig at man kan stole på serveren man kobler seg til, da de vil se all informasjonen som ellers ville gått via nettverket. Mange VPN-tilbydere har retningslinjer om å ikke lagre noe brukerdata, og må stå til ansvar for loven dersom dette brytes. I tillegg til at informasjonen du sender nå blir privat, så skjuler du også din geografiske posisjon. En IP-adresse fra ditt nettverk vil fortelle nettsidene hvor du er tilkoblet, men ved å benytte en VPN så vil du kun vite hvor VPN-serveren er lokalisert.

Skjermbilde av ProtonVPN, koblet til en server på Island.

Disse VPN-tilbyderne anbefaler vi

Vi vil anbefale å bruke ProtonVPN eller NordVPN. Dette er to tilbydere som har vist seg tilliten verdig over lengre tid, og brukes aktivt av både privatpersoner og selskaper verden over. ProtonVPN tilbyr en gratisversjon som fungerer bra for enkelt bruk, og diverse abonnomenter fra $4 per måned for de som ønsker mer funksjonalitet. NordVPN tilbyr abonnenter fra $3 per måned for de som melder seg inn for 3 år.

Vær obs på at det finnes mange VPN-tilbydere der ute som tilbyr gratis tjenester, men de kan finne på å spionere på deg (slik som Facebook gjør) eller selge informasjon om deg til andre selskaper. Dette vil i praksis gjøre det meningsløst å benytte seg av en VPN.