Unngå å bli sporet på nett

Mange nettsider sporer brukerne sine. Dette gjør de enten bevisst eller ubevisst, ved bruk av ulike verktøy. Noen ganger blir brukerne anonymisert, men ofte prøver de å identifisere deg unikt slik at de kan følge med på hva du gjør når du kommer tilbake senere eller forflytter deg til en annen nettside.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan søke på nett uten å bli sporet.

Det er for de fleste godt kjent at ulike selskaper sporer brukere over ulike nettsider for å finne ut mest mulig om de. Dette går langt innenfor intimgrensene til de aller fleste; de vet hva du søker etter, hvilke nettsteder du besøker, hvilke videoer og bilder du ser på, hvem du prater med osv. Alt dette for å kunne gi deg såkalt målrettet reklame. 

Det er naturlig at Facebook vet hva du gjør på Facebook sine nettsider, men på grunn av ulike såkalte plugins, eller utvidelser, på andre nettsider, så vet de også hva du gjør der. Et kjent eksempel er hvordan nettsider har ulike knapper for hvordan brukerne enkelt skal kunne dele artikler med andre personer via andre medium, som Facebook, Twitter osv. Disse utvidelsene melder tilbake til blant annet Facebook om hvilke brukere som har besøkt siden og hva de har gjort der (selv om du ikke har en Facebook-konto!(consumerreports.org)). I NRK Beta sin undersøkelse fant de ut at mange norske kommuner sender informasjon om brukerne sine til Oracle.

Les NRK Beta sin artikkel om sporing på norske kommuner sine (sensitive) nettsider.

I dag er det mulig å endre innstillingene i din nettleser til å sende en melding til alle nettsider du besøker om å ikke spore deg. Dette kalles “Do Not Track”. Man skulle tro at dette ville løse problemet. Dessverre er det bare frivillig for nettsidene å bry seg om dette, og de fleste velger dermed å ignorere det helt. Søkemotoren DuckDuckGo har nylig fremmet et lovforslag for at Do Not Track skal respekteres, men det vil nok ta lang tid før noe slikt faktisk vil bli gjeldende. Dersom du ønsker å beholde ditt privatliv på nett så anbefaler vi deg å gjøre en av følgende ting, i rangert rekkefølge:

  1. Bytt nettleser til Brave. Denne nettleseren blokkerer automatisk kode som prøver å spore deg. Hvor Chrome lagrer all data om deg, lagrer Brave ingenting. Dette er vår sterkeste anbefaling.
  2. Dersom du bruker Firefox så anbefaler vi å laste ned utvidelsen Privacy Badger. Denne utvidelsen er laget av Electronic Frontier Foundation og er ment å hindre nettsider / blokkere kode som prøver å spore deg.
  3. Dersom du bruker Safari så anbefaler vi å laste ned utvidelsen Ghostery Light. Den er spesialdesignet for å stoppe sporing på en Mac.

Ikke bruk Chrome eller Opera. Førstnevnte bruker all data de kan få tak til å gi deg såkalt «tilpasset reklame». Sistnevnte er eid av kinesere.

Sjekk ut hvordan Brave fungerer sammenlignet med Chrome (browserguides.org).

Merk! Dette blokkerer ikke nødvendigvis all sporing, og spesielt så vet alltid siden besøker hva du gjør. Derimot kan dette minimere informasjonen som blir sendt rundt på tvers av nettsider via usynlig sporing som du ikke vet om.