Slik tilpasser jeg min teknologiske hverdag

Jeg skrev for litt siden et blogginnlegg om min tidligere avhengighet av teknologi, og hvorfor jeg endret meg og fikk livet i balanse. I dette innlegget viser jeg hvordan jeg bruker teknologi i min hverdag, slik at det er jeg som kontrollerer den og ikke omvendt.

Les blogginnlegg om hva som endret mitt forhold til teknologi her. 

For å oppsummere, er det to viktige grunner til at jeg endret min teknologiske hverdag: 

  • Legge igjen mindre persondata som kan bli misbrukt og lagret for all tid
  • Bli mindre avhengig av teknologi, og dermed bruke tiden min på det som girmerlivsglede og gjør at jeg vokser mentalt

Les artikkel på digi.no om hvilke sosiale medier som er best på personvern. 

Dette blogginnlegget er ikke skrevet fordi jeg mener at alle skal gjøre som meg. Deter skrevet fordi jeg selv er fornøyd med hvordan jeg lever med teknologi i dag. Fordelen for min egen del har vært at jeg har fått mer tid til å gjøre det som gir meg glede i livet, for eksempel yoga eller gode samtaler med samboeren rundt middagsbordet. 

Det kan hende du elsker alle appene og dingsene dine. Det kan hende du føler at livet med disse gir deg tid til å vokse og oppleve nye gleder. Jeg vet dog at mange opplever at teknologien utnytter dem mer enn de utnytter den. Dette blogginnlegget er ment som inspirasjon for dere.

Jeg vil også presisere at jeg her snakker om konsumerteknologi, og ikke viktig digital infrastruktur (søknader, banktjenester, etc.) som effektiviserer deler av samfunnet – jeg er da ikke et steinaldermenneske heller.

Dingsene jeg bruker

Jeg har brukt Apple iPhone de siste ti årene, og skal ærlig innrømme at grunnen til at jeg holder meg til dem er fordi det er lettvint. Her er kanskje meningene sprikende, men jeg støtter heller et selskap som tar seg godt betalt for teknologien sin, enn å kjøpe billig teknologi hvor prisen er overdrevet misbruk av mine persondata (f.eks. Huawei).

Datamaskinen jeg bruker mest tid på er den jeg har fått til bruk i jobb, men privat har jeg en gammel Mac som av sikkerhetsmessige årsaker bør byttes ut snart. Grunnen er at den er så gammel at jeg ikke lenger kan oppgradere operativsystemet, og da er den vanskeligere å holde sikker gjennom oppdateringer og ny programvare.

TV-signaler har jeg ikke lenger. De gangene jeg ser på noe, skjer det via Apple TV, som brukes til NRK, Netflix og leie av filmer i iTunes. Jeg er også avhengig av NRK P2 Nyhetsmorgen på radio i hverdagene, for å holde meg oppdatert og samtidig slippe scrolling i nettaviser på mobilen. Hvor mye av det du har lest husker du egentlig når du er ferdig?

Min favorittdings, uten tvil, er min nyinnkjøpte robotgressklipper (ikke koblet opp til wifi – enda) som fikk svinge seg på plenen i sommer. Mer om denne typen teknologi og hvorfor jeg roper hurra litt lenger ned. 

Dingsene jeg ikke bruker

Jeg hadde en Apple Watch som jeg solgte (har ikke angret et sekund), og smarte høyttalere holder jeg meg unna frem til sikkerheten er bevist bedre og de har flere nytteområder. Varmeapparatene hjemme er bevisst uten wifi, av samme årsak som smarte høyttalere. 

Amazon Kindle’n min burde jeg vel selge, da den har støvet ned i nattbordsskuffen i tre år… Gi meg heller en podcast eller en bok jeg kan gi videre når jeg er ferdig med den! Samme gjelder iPaden.

Appene jeg bruker

Det er viktig for meg at telefonen blir et verktøy jeg faktisk har bruk for, og jeg at tilpasser bruken min til nettopp det og ikke mye mer. Hva er vel en telefon uten nyttige apper?

Jeg bruker, som alle andre, en del standard apper som følger med mobilen, som mail, sms, kalender, kamera osv. I tillegg bruker jeg mobilen til å høre musikk, sjekke været, handle matvarer, selge og kjøpe brukt, reise, holde orden på syklusen min (ikke så nyttig for gutter kanskje), og banktjenester.
Mobilen er også min beste venn når jeg gjør yoga og mediterer, siden jeg fortsatt ikke er en mester på å gjøre dette uten hjelp. 

Appene jeg ikke bruker

Sosiale medier. 

Jeg tør ikke tenke på hvor mange timer av livet jeg har sløst bort på intetsigende scrolling.

Fjernet notifikasjoner på telefonen og abonnoment på nyhetsbrev

Er du som meg og blir lett forstyrret? De fleste av oss er nettopp det, og forskning viser at forstyrrende teknologi kan ha stor innvirkning på produktiviteten vår

Derfor var noe av det første jeg gjorde å fjerne de fleste notifikasjoner på telefonen min. Det som står igjen er sms- eller oppringt-varsler, samt varsler fra apper som kun utgjør en nyttefunksjon i livet mitt.

I tillegg har jeg slettet meg fra utallige nyhetsbrev. Nå mottar jeg kun brev fra butikker jeg uansett skal handle fra, der jeg vet at jeg sparer penger på å kjenne til tilbudene deres. En ryddigere mailinnboks er også tidsbesparende på sikt, fordi det er færre mails som skal slettes. 

Les om hvorfor professor i Filosofi Einar Duenger Bøhn mener smarttelefoner ikke er for barn (nrk.no).

Slettet Facebook på mobilen

Å slette Facebook-appen fra mobilen, og ikke gå inn via browser i stedet, har vært et veldig viktig ledd i å bli mindre teknologiavhengig. Den eneste fordelen er at “alle” er der og vi kan invitere hverandre til arrangementer eller snakke sammen i Messenger. 

Og apropos Messenger. Denne uken ble også den appen slettet fra telefonen, og byttet ut med Whatsapp og Signal. 

Jeg byttet fra messenger til sikrere måter å kommunisere på.

På spørsmålet om jeg kommer til å slette Facebook helt er svaret nei, og hovedårsaken er jobb. Men Facebook har slitt det siste året, og tanken om at de potensielt kan falle og nye aktører kan ta over deres posisjon er ikke umulig. I så fall er jeg spent på fremtiden. Vil det vise seg at vi fortsatt henger der om nye ti år?

Jeg vurderer å slette brukeren min og opprette en ny en som kun brukes til jobb og kontakt med de aller nærmeste, i håp om å få slettet over ti år med historikk om meg selv. Har du gjort noe lignende? I så fall vil jeg gjerne høre fra deg!

Les her om at fire at ti ungdommer bruker Facebook mindre enn for ett år siden (kampanje.no)

Slettet Instagram og Snapchat helt

For litt over ett år siden slettet jeg kontoen min hos Snapchat og Instagram. Disse appene ble enorme tidstyver som ikke ga meg noen økt livskvalitet. Jeg har ikke angret ett sekund, og tror ingen har savnet meg heller. 
Det skal nevnes at jeg bruker Instagram i jobbsammenheng, og noen kan lure på om ikke jeg blir en dårligere kommunikasjonsrådgiver ved å ikke være på disse plattformene selv. Min opplevelse er snarere det motsatte; et IT-selskap skal ikke kommunisere som en 28 år gammel kvinne, og derfor klarer jeg lettere å bruke Instagram slik den bør brukes av et IT-selskap når jeg ikke er der privat selv. Å bruke mindre tid på sosiale medier privat gjør i tillegg at jeg har mer overskudd og kreativitet å bruke på vegne av jobben istedenfor. 

I følge NRK Beta er det flere unge som gjør som meg. 

Telefonen legges vekk hjemme

Når jeg kommer hjem etter jobb legger jeg telefonen fra meg, men med lyd så jeg hører hvis noen vil ha tak i meg, og forsøker å kun plukke den opp hvis jeg skal gjøre noe nyttig med den. 

Tidligere kunne jeg gå rundt med den i hånda eller lomma, og åpne den for å sjekke om noe hadde skjedd med kun få minutters mellomrom. Det var utmattende. 

En annen mindre innlysende årsak til at det positivt å legge den vekk er at du minsker faren for unødvendig overvåking gjennom mikrofon og kamera, selvom dette sjeldent skjer og sikkerheten gjennom ti år med smarttelefon har blitt god. 

Mindre Google

Google er et selskap det er lett å få et hat-elsk-forhold til. De har uten tvil bidratt til å forenkle livene våre gjennom tjenester som Google Maps, og ikke minst søkemotoren deres. Men forretningsmodellen deres er bygget på at det er vi som brukere som er produktet, mens selskaper som kjøper reklame er kundene. Dette er det mange av oss ikke tenker særlig over. Dataer lagres, og selvom de kanskje (?) ikke selger disse dataene videre, vet vi ikke hvordan disse behandles og deles med andre for målrettet reklame og lignende.

Jeg har derfor gjort store endringer i Google-bruken min, men siden det handler mer om personvern enn tidsbruk vil jeg heller skrive om dette i et eget blogginnlegg.

Ny og fornuftig teknologi

Jeg er ikke paranoid eller utelukkende dystopisk når det kommer til teknologi, men jeg er opptatt av at vi som enkeltmennesker forstår hva teknologi gjør med oss og hvilke mekanismer som driver den teknologiske utviklingen. Slik kan vi ta velinformerte valg knyttet til hvordan vi vil bruke teknologien. På den måten kan vi også kreve av produsentene at teknologien tjener oss, ikke motsatt.

Det er viktig å si at det finnes så mye god, hjelpsom og fornuftig teknologi, spesielt på samfunnsnivå men også konsumernivå. 

Som nevnt over, så har jeg kjøpt en ny venn til hagen. Robotklipperen min er ikke avhengig av å være på nett for å fungere, og den løser et virkelig problem(formin del, jeg hater intenst å klippe gress) og gjør at jeg får tid til å gjøre ting jeg elsker. Jeg ser frem til flere slike hjelpemidler i huset, men mener at det er viktig at ikke alt skal være avhengig av internett-tilgangfor å fungere. At muligheten for wifi er der er helt OK, så lenge man kan velge å skru dette av. Årsaken er at slike nye, oppkoblede dingser ofte kan ha store sikkerhetshull. De kan enkelt hackes og potensielt skape stor trøbbel i hjemmet eller hente ut informasjon om deg. 

Å betale for tjenester

Skal vi få endret forretningsmodellene som ligger til grunn for de fleste av gratistjenestene vi bruker i dag, nemlig at vi betaler en høy pris med våre persondata, må vi som forbrukere være villige til å betale i kroner og øre for tjenestene vi ønsker å bruke. Slik som vi gjør med Apple-produkter eller Netflix.

Hør en veldig interessant podcast-episodefra Sam Harrisom dette her. 

Eller les denne artikkelen, om temaet “surveillance capitalism” (motherboard.com)

Jeg tror dette også vil skape gode synergieffekter, som at vi blir mer selektive til tjenester vi ønsker å bruke og at vi setter høyere krav til kvalitet og innhold i tjenestene. Så mitt neste prosjekt blir å gå igjennom budsjett og tjenester jeg bruker i dag, og oppgradere en del av dem slik at jeg blir betalende bruker. Mest av alt for å leve etter det jeg mener er et viktig prinsipp, og å sende et signal om min betalingsvillighet.

Ønsker jeg ikke å betale, er kanskje ikke denne tjenesten for meg?