«Ny etterretningslov; er det dette vi vil ha?»

Dette var tittelen på Den Norske Dataforening (DND) sitt frokostseminar onsdag 6. februar 2019. Temaet for dagen var forslaget til ny lov om Etterretningstjenesten i Norge.

Vi skrev tidligere om at Datatilsynet kritiserte planene om Digitalt Grenseforsvar.

På talerlisten stod Bjørn Erik Thon (direktør i Datatilsynet), Arve Føyen (Advokat/Partner Advokatfirmaet Føyen Torkildsen AS og leder av DNDs IT-Politiske Råd), Nina Mathiesen og Christian Torp i Den norske dataforening m.fl. Det ble tatt opptak av hele seminaret for de som ikke kunne følge det live.

Du kan lese DND sitt høringssvar her.

Først ut var Bjørn Erik Thon, og han stiller seg kritisk til flere av elementene i lovforslaget. Datatilsynet er blant annet kritisk til flere formuleringer som gjelder hvilken type metadata samles inn, hvordan dette skjer, hvordan denne behandles og, spesielt, hvordan vi kan kontrollere/etterprøve at alt har foregått innenfor lovens rammen.

Datatilsynet mener at flere punkter i loven bryter med våre lover for personvern og grunnleggende menneskerettigheter, i form av uklare formuleringer som åpner opp for et mandat til Etterretningstjenesten som er langt utover hva som virker å være intensjonen.

Du kan lese Datatilsynet sitt høringssvar her.