Visste du at du kan søke uten å bli sporet?

Når du bruker søkemotoren til Google så lagrer de alle søkene dine og knytter de til deg som person. Dette gjør de både for vite mer om dine preferanser slik at de kan vise deg generelle, men «relevante» annonser rundt om på Internett, og for at de skal kunne vise deg spesielle annonser dersom du har søkt på noe spesifikt.

Dette er grunnen til at vi vises ulike annonser basert på vårt kjønn, vår alder, vårt bosted og andre ting. Dette er også grunnen til at du får annonser på Facebook om å kjøpe flybilletter fra SAS til varme strøk, fordi du var innom sas.no tidligere i uken og drømte deg litt bort.

Ønsker å fortsette med Google sin søkemotor, den er jo tross alt veldig god, men ønsker ikke at de skal vite alt du gjør på Internett? Prøv Startpage.com. Denne siden bruker Google sin søkemotor for å gi deg resultatene du er ute etter, uten at du må gi ifra deg noe personlig data.

Det finnes også flere andre søkemotorer som har fokus på privatlivet ditt, og vi kan anbefale både DuckDuckGo, Qwant, swisscows og searchencrypt.