Overvåkingen starter under juletreet

Det spås at smarte høyttalere, som Google Home og Amazon Alexa, blir «årets julegave» i år. Dette er ikke utelukkende positivt, og vi fraråder å kjøpe dette i gave til noen som ikke har ønsket seg det – eller ikke har satt seg inn i hva dette faktisk innebærer.

Du kan lese på både Kampanje.no og NRK.no at smarthøyttalere vil innta de norske hjem. Sistnevnte har forståelig nok begynt å forberede innhold til disse høyttalerne, og på grunn av dette fremstilt denne teknologien i usedvanlig positivt lys, men har også i løpet av det siste halvåret fått frem et mer nyansert blikk på hva høyttalerne innebærer av overvåking og personvernet, spesielt etter at Forbrukerrådet kom på banen.

Problematiske premier og gaver

Jeg deltok i november på et seminar hvor salen var proppfull av mennesker som jobber med PR og kommunikasjon. På starten av dagen kunne konferansier gledelig dele at de holdt en konkurranse for alle deltakerne, hvor vinneren skulle annonseres på slutten av dagen. Premien? En Google Home. Mottakelsen var applaus og jubel, og reglene for å delta var enkle. Vi fikk vist et bilde, og skulle komme med en passende og humoristisk «caption». En smal sak for kommunikatører, og hvem vil vel ikke forsøke å få en gratis smarthøyttaler? Det skremte meg å se hvor stor entusiasme det ble da premien var annonsert, spesielt fordi vi kommunikasjonsfolk burde vite bedre.

Det er et problem når disse smarthøyttalerne blir gitt bort som gaver og premier, spesielt når det ikke er kjent nok for folk flest hva prisen de egentlig betaler er for å bruke disse.

Smarte høyttalere er overvåking

Når du kjøper en smarthøyttaler, eller får en i gave, så betaler du en pris mye høyere enn de fleste er klar over, som jeg blant annet skrev om i en artikkel i Dagsavisen og debatterte på NRK Ukeslutt tidligere i år.

I korte trekk betaler du ved å gi tilgang på dine personlige data, og ofte innebærer dette mer informasjon om deg selv enn du egentlig var klar over. Se for deg at du kjøper en Google Home, og hvis du allerede bruker andre tjenester fra Google som for eksempel Gmail, YouTube og Google Maps på telefonen, så har de allerede utallige kilder til informasjon om deg. Når dette settes sammen, og også kombinerer informasjon fra din høyttaler, vil de trolig kjenne deg bedre enn din egen partner.

En annen stor utfordring med smarte høyttalere i dag er at de ikke er gjennomtestet for sikkerhetshull, og det dukker stadig opp nye hull. Dette innebærer at du har nok en teknologisk port knyttet til deg som kan enkelt hackes, og ukjente tredjeparter kan få tilgang til dine persondata.

Denne artikkelen tar for seg noen av de vanligste måtene Google Home eller Amazon Alexa kan hackes – og hvordan du kan sikre deg mot hackingen.

I dag brukes smarte høyttalere i stor grad til underholdning, men se for deg at du etterhvert knytter de opp til annen teknologi i huset, som varme og at dette plutselig kan styres fra noen som har hacket seg inn på systemet ditt.

Enn så lenge, når sikkerheten ikke er god nok og prisen vi betaler er med vår egen persondata, er dette teknologi jeg ikke kommer til å kjøpe.

Teknologi som krever kunnskap

Å kjøpe teknologi som smarte høyttalere er enkelt, og vi som forbrukere blir i stor grad eksponert for alle de morsomme (og etterhvert praktiske) muligehtene som ligger i denne teknologien. Dette er selvsagt ikke uten grunn, produsentene skal jo tjene penger og leverandørene av innhold og tjenester vil jo ha brukere.

Dette gjør at mange forbrukere i dag har et forvrengt bilde av hva disse smarte høyttalerne innebærer, og skaffer seg dem uten å nødvendigvis ha tatt et velinformert valg og vet hva de faktisk tar i hus. Ekstra problematisk blir det da når disse blir brukt som premier og gaver, og folk tar dem i bruk selv uten å ha kjøpt dem selv.

Vi skal ikke påstå at ingen vil ha nytte eller glede av smarte høyttalere, eller si at man absolutt ikke må kjøpe dem. Det vi håper er at flere setter seg inn i hva de faktisk gjør, og hva selskapene bak faktisk ønsker å oppnå med dem, slik at man skaffer seg en høyttaler og vet hva man gjør.

Ikke kjøp Google Home i julegave

Vår oppfordring er å ikke kjøpe denne type teknologi i julegave til noen som ikke vet hva det innebærer, og har ønsket seg dette eksplisitt. Og hvis du får en slik i gave, bør du tenke deg om to ganger før du bryter forseglingen og aktiverer høyttaleren.

Hadde det vært vi som fikk den, hadde den blitt byttet til noe langt sikrere 3. jueldag.