Datatilsynet kritiserer planer for et digital grenseforsvar

November 2018: Regjeringen har lagt frem et forslag om et nytt såkalt «digitalt grenseforsvar» som skal overvåke all kommunikasjon inn og ut av Norge.

Dette kritiseres av flere, blant annet Datatilsynet. Les sak om dette på nrkbeta.no, og blogginnlegg fra direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttalte til NRK tidligere i dag at digitalt grenseforsvar vil føre til bedre personvern fordi det vil forhindre alvorlig kriminalitet. En slik uttalelse viser to ting; at forsvarsministeren ikke forstår hva personvern er, og at han setter en standard på debatten som bringer oss rett ned i skyttergravene for debatten om datalagringsdirektivet.

Bjørn Erik Thon, Datatilsynet

IT-konsulent Eivind Arvesen har kommentert det nye lovforslaget på digi.no, og skriver blant annet at «Selv om hensynet er ​legitimt​, er løsningen som foreslås problematisk på mange måter. Konsekvensene er et dramatisk inngrep i personvernet».

Også Venstre-politiker Grunde Almeland reagerer på intensjonen om masseovervåkning av norske borgere, og påpeker i digi.no at vår adferd endrer seg dersom noen kikker oss over skulderen, og anser dette som en trussel mot ytringsfriheten.

Oppdatering: Svar fra Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (digi.no) og tilsvar fra Eivind Arvesen (digi.no).